U11-13

MRC´s ungdomar till Berlin!

Alla vi ledare hade länge pratat om att arrangera en resa utomlands. Motiveringen var att våra rugbykillar skulle få uppleva en större och rikare rugbykultur än vad som kunde erbjudas i Sverige och vårt granland Danmark. En annan motivering var att vi i några år hade sett kvaliteter i våra killar som vi ville mäta med lite starkare motstånd. En resa mot ett rugbyland skulle ge oss denna upplevelse. Det yttersta målsättningen var dock att resan verkligen skulle realiseras och inom så kort tid som möjligt. Alternativet Berlin lyftes upp i februari månad. Positiva fördelar med Berlin var tydliga och mycket snart stod en lösning med buss, boende och finansiering klar. Vår första riktiga utlandsresa med våra killar skulle bli av och innan sommaren. Resan planerades för våra killar i ålderna U12, U14 och U16.

Aktiva ledare och mycket engagerade föräldrar möjliggjorde planering och all förberedelse som krävdes. Stort tack till David Lund som stod för en större del av praktiska lösningar. Finansieringen blev möjlig tack vare bidrag från vår egen klubb och från stödorganisationen MRC´s Vänner. Stort tack till de båda organisationerna.

Berliner Rugby Club

En rugbyresa till Berlin kräver någon att spela rugby med och mot. Vi önskade dock inte endast en turnering att åka till. Vi önskade en rugbyclub, kanske en vänklubb att skapa en möjlighet till framtida rugbysamarbete. Vi började snabbt ta kontakt med 3 rugbyklubbar. Berliner Rugby Club gav en snabb, intresserad och positivt respons precis som vi önskade. Efter ett antal mail fram och tillbaka enades vi att komma fredagen den 25 maj och stanna till söndag den 27 maj. Vi gjorde upp planer med träning tillsammans och matcher mot varandra. Malmö RC och Berliner RC hade startat upp ett positivt samarbete tillsammans. Vi förstod att det var en stor klubb vi skulle åka till och en klubb med stora aktuella framgångar. Spänningen steg och avresan närmade sig.

Avresa, fredagen den 25/5

Klockan var 05:45 och alla killar, ledare och föräldrar samlades vi Limhamnsfältets parkering. Efter att alla stolar i bussen var avbockade lämnade vi Malmö mot Berlin. Vi var 38 rugbykillar på plats och stämningen var positiv i alla hörn i bussen. Som vanligt hade vi med oss en grupp mycket trevliga föräldrar.

Väl på plats vid Berliner Rugby Clubs träningsplan hoppade vi ut, klädd om på en gräsmatta och började hälsa på våra tyska vänner. Snabbt startade träningen och killarna bekantade sig med varandra via boll och rugbyspel. Upp emot 80 killar från Malmö och Berlin skrattade, spelade och försökte hantera en gigantisk touch. Efter någon timmars träning bjöd Berlinklubben och deras ledare på en trevlig BBQ och ett trevligt avslut på en fin rugby fredag.

 

Matchdag, lördag den 26/5

Vi åker mot Berliner Rugby Clubs matchplaner. Väl på plats med bussen vandrar vi ut på nyvattnade gröna gräsmattor belägna i en park i centrala Berlin. Temperaturen var runt 25 grader, spelplanerna fantastiska och vårt humör på tydligt plus.

U12 var 14 killar och hade länge fungerat väl som ett lag. Några killar var lite unga men vana vid den ovala bollen. Våra motståndare hade mer än ett lag och skulle skiftas om att utmana vårt U12 lag. Våra U12 – killar var de malmöspelare som efter denna varma dag hade spelat mest rugby. Det var slitna av matchspel men hade trots förluster visat att vi var ett lag att räkna med under årets kommande turneringar. Mycket bra jobbat U12.

U14 hade endast 10 killar och vi hoppades krafterna skulle räcka. Vi anade innan matchen att dessa killar skulle kunna mäta sig väl med jämnåriga från denna storklubb. Våra killar hade inte förlorat en match på ett par år hemma i Sverige. Matchen startade och bollen rullande runt lite trevande. Efter ca 3 min kom beviset när vi skapade en lucka och gled igenom deras försvar. Första försöket var på plats och Malmö ledde med 5 – 0. Övertaget fortsatte och försöken också. Killarna i U14 spelade fantastiskt och lät Berlinspelarna endast låna bollen i korta perioder. Malmö styrde matchen mot en tydlig seger 48 – 0. Stort grattis till stort rugbyspel!!

U16 värmde upp och var ett gäng på 18 killar med skiftande rugbyrutin. Några hade spelat endast sedan årsskiftet men de flesta länge, upp emot 8 år.  Laget och spelarna var laddade och engagemanget var stort, det både kände och såg vi alla som stod längs linjen. De skulle dock spela mot ett tyskt U16 som 2 veckor tidigare hade blivit tyska rugbymästare. Motståndet var därför definitivt en utmaning och stor kraftmätning.

Matchen startade och rullade på jämnt den första kvarten. Malmö hade mycket hårt tryck mot tyskarna som dock säkert höll emot. Stort beröm till Malmö att tyskarna inte heller kom igenom vårt försvar under denna första del. Malmö visade ett samspel och kraft som var stor och kvalitativ. Vi skapade skickligt bra passningspel som öppnade upp och stressade tyskarna. Berlinkillarna var dock stora, hårda och mycket säkra i samspel och bollhantering.  Slutligen började det bli svårt att hålla emot det intensiva spelet. Malmö släppte ett första försök och matchen slutade 28 – 5 till tyskarna. Malmö fick in ett försök som visade att vi hade både kraft och skicklighet att ta hål på Berlinkillarna. Grattis till bra spel U16!!

Efter matcherna samlades alla killar i de båda klubbarna på gräset och MRC delade ut gåvor till duktiga domare och ledare i Berlinklubben som en tack för vår helg hos Berliner RC. Båda klubbarna var positiva till samarbetet som inletts var enade om att planera in en träff  längre fram. MRC hälsade Berliner RC välkomna till Sverige. Kanske skulle vi träffas redan i augusti vid Trelleborg rugby festival. Vi tackar Berliner RC för ett gott sportsligt utbyte och en mycket trevlig helg.

Söndag den 27/5

Vi vilade ut sista dagen med turistverksamhet nu när vi ändå var i Tysklands huvudstad och en europeisk storstad. Vi satte oss i bussen och tog en tur i Centrala Berlin och njöt av vår guidande förälder David Lund. En mycket trevligt slut på vår mycket trevliga Berlinhelg. Ett stort tack till din kunskap och vana vid bussmikrofonen David!

Vädret var underbart och Berlin kanon. Tiden rullade på samtidigt som bussen rullade norrut och snart var vi himma i Malmö igen.

Stort tack alla rugbyspelare, ledare och föräldrar  för en mycket god stämning och en mycket trevlig helg tillsammans!!

/ Anders Nordgren