SM-kval 1 Trelleborg

Malmö spelade under lördagen den första rundan i årets SM-kval. Första rundan var ett seminationellt kval med lagen från Norr och Syd. Malmö Blev placerade i grupp B tillsammans med Stockholm Bersekers, Enköping och Pingvin. Grupp A bestod utav Stockholm Exiles, Uppsala, LUGI och Södertälje.

Till denna turnering kom vi till start med 15 tjejer (Vi får dock endast använda utav 12 spelare per match) Följande spelare deltog:

 • Sara Jacobsson (C)
 • Katie Childs (VC)
 • Pomme Corvellec (VC)
 • Rebecka Sundell (VC)
 • Hannah Persson
 • Amelia Ekstrand
 • Cay Lindberg
 • Ellen Lidström
 • Jill Lundström
 • Julia Allfelt
 • Lollo Sandqvist
 • Marika Albrektsson
 • Mathilda Rutholm
 • Sonia Smolina
 • Wilma Salomonsson

Gruppspelet började för Malmös Del med match mot Stockholm Bersekers. Till denna match stod Ellen, Lollo och Cay. Bersekers har de senaste säsongerna inte gjort jättemycket ljud ifrån sig men de började ok, och fick ha lite mycket boll i början, Dock var deras försvar ganska ihåligt när vi hade hand om bollen, Massor av försök under matchen och slutställning 53-0. Poäng av följande personer, Sara 5, Katie 2+2+2+5, Becky 5+5+2, Hannah 5+5, Wilma 5+5 och Sonia 5.

I andra matchen stod Enköping för motståndet, Dem hade krigat på bra i sin första match mot Pingvin men Pingvin segrade där. Det var en match som i början var ganska Jämn, Vi fick lite misskommunikation i försvaret och Enköping kunde gå upp i Ledningen. Matchen var fortfarande jämn och Enköping var ytterst nära att gör ytterligare ett försök. Men efter en stund in i halvleken så blixtrade Katie till med 2 snabba försök och vi kunde gå till en halvtidsvila med 10-5. Under pausen gjorde vi några byten och våra finishers kom in och fullgjorde vändningen och vi fick en komfortabel seger i benen. Poäng i denna matchen, Sara 5+2, Katie 5+5, Becky 2+2, Amelia 5, Wilma 5 och Marika 5. I denna matchen stod Sonia, Julia och Matilda över.

3:e matchen och en direkt avgörande Gruppfinal. Pingivn kom ut hårt i matchen och vi hade små marginaler mot oss som Pingvin hänsynslöst straffade oss mot, Dem gjorde 3 ganska snabba försök och gick upp i ledning med 17-0. Då började vår maskin att rulla igång och Wilma kunde snyggt steppa och göra ett försök mellan stolparna. Därefter paus och vi fortsatte göra bra saker och Sara kunde reducera ytterligare en gång. Och ställningen var nu 17-12, spelet var utjämnat och Becky kom igenom på ett break, som ledde till en straff som vi tog snabbt. Blev tacklad en meter från märket ny straff men otroligt nog inget gult kort. Men fortsatt jämt, Pingvin spelade dock fortsatt bra och tillät oss inte att komma igenom, turnover och ytterligare 1 försök för dem. Snabb reducering och matchen fortfarande jämn, Pingvin drog på sig ett gult, som vi inte kunde utnyttja och istället för att vi kom igen så lyckades dem klämma in ytterligare 1 försök, Slutställning 17-29. Poänggörare, Sara 5+5, Katie 2 och Wilma 5.

Nu var det dags för placeringsmatch och vi fick spela om 3:eplatsen mot Uppsala. Taggade att komma igen så gjorde man inga misstag utan man stod upp bra hela matchen 10-5 i halvtid som efter 2 halvlekar rusade iväg till 34-5. Poänggörare Sara 5+2, Katie 5, Rebecka 5+5+2 och Wilma 5+5.

En bra start på kvalet, där Exiles vann och Pingvin slutade 2:a och Malmö på en 3:e plats. Ser vi på bredden i vår trupp så är vi en av de bredare trupperna i Sverige gällande Sevens. Exiles är stabila rutinerade men inte lika vassa som förra året, Pingvin ser giftiga ut men en riktigt stark första uppställning med både fysik och speed och överlag vältränade. Dem 2 lagen samt vi kommer definitivt vara med och kriga om medaljerna i Slutspelet, Uppsala och Enköping tror jag har en chans att ta sig till slutspel, Lugi hade idag en sämre dag, men dem visade under Malmö Open att dem har tagit steg framåt och kan med återkomst av lite mer speed och rutin kriga till sig en plats i slutspelet. I Västkvalet idag slutade Vänersborg och Linköping på samma poäng, Göteborg tog en 3:e palts där och Kalmar hade det tufft. Skall bli intressant att få spela mot lagen från väst den 18 maj i Göteborg som är nästa kvalspel.

Dock innan dess ett DM i Helsingborg kommande söndag, Där vi kommer fokusera på utveckling för de spelare som under kvalen får mindre speltid.

PO Jönsson
Coach Malmö Rugby Club ”Black Widows”