Damerna i SM-slutspelet

Damerna var i helgen och spelade SM-slutspel i Sevens. Efter att i semifinalkvalet blivit rankade 4:a så hamnade man i en grupp tillsammans med Vänersborg, Linköping (Som tyvärr lämnade ett sent återbud) och Enköping. Det innebar att vi endast fick 2 matcher under lördagens gruppspel.

I första matchen stod Enköping för motståndet. Enköping med ett lag bestående av många unga tjejer precis som Malmö. Malmö började matchen bra och gick till pausvila med 17-0, i andra halvlek så utökades ledningen och resultatet skrevs till 27-0. Vi brukar vara trögstartade, men idag var vi igång från början. Kul med återkomst av vår kapten Sara Jacobsson på plan efter långdragen skada. Poäng i matchen gjorde Sara Jacobsson 15 (3 Försök), Linnéa Flyman 5 (1 försök), Elin Sterner 5 (1 Försök) och Katie Childs 2 (1 målspark).

I andra matchen för dagen stod Vänersborg för motståndet. En riktigt bra rugbymatch, med 2 väldigt bra försvar. Och en del riktigt bra anfall. Vänersborg tog ledningen med 7-0, men Malmö kom tillbaka genom försök av Linnéa Flyman. Och i halvtid var resultatet 5-7. I andra fortsatte båda lagen att prestera bra och Malmö kunde genom Sara Jacobsson ta ledningen med 10-7. Vänersborg hade sedan bollen lite mer och efter en straff som gav oss ett gult kort, samt ett misslyckat byte av oss coacher, får inte byta i samband med straff, så kunde Vänersborg göra ett försök och gå upp i ledning med 12-10. Malmö fortsatte att kriga men fick inte till det och Vänersborg kunde punktera matchen med ett 3:e försök och fastställa slutresultatet 10-17.

Lite tårar och besvikelse vilket är helt normalt efter en förlustmatch, men man tog med sig allt det positiva som hände på planen. Det innebar samtidigt att vi på söndagen hade Exiles som motståndare av vår semifinal.

Kvällen bestod av lite middag på MAX och en liten teambuildingfråga. Och återigen var det idel leende på alla tjejerna.

Söndag morgon och åter in till Olympia. Lite strul med vår trunk och Lollo som ersatt Amelia som skadereserv fick inte sina kläder i tid. Vi hade missat information att ingen som helst uppvärmning fick göras på Olympias gräs trots att vi spelade första matchen. Men tjejerna löste det väl och fick ändå igång en bra uppvärmning. Och man var ordentligt taggade när man skulle på planen. Det var en match som bestod av mycket bra försvar från båda lagen. Exiles hade mest boll och Malmö hade lite svårt att hantera den när man väl hade jobbat tillbaka den. Men som sagt ett riktigt bra och tight försvar. I slutet av första kunde dock Exiles ta ledningen med 5-0. Ett litet snack i halvlek och sedan fortsatt spel. Fortfarande hade vi svårt att hantera bollen och vi blev lite ängsliga i vårt passningsspel. Exiles tog vara på en chans och kunde utöka till 10-0 Som sedan blev slutresultatet.

I den andra semifinalen gjorde Pingvin en bra match mot Vänersborg, men Vänersborg vann till slut med 17-7 och vi hade en bronsmatch mot våra skånska vänner från Trelleborg som vi vet kan sluta hur som helst.

Inför matchen hade vi ett litet snack och tjejerna var verkligen laddade när vi gick in på Olympias gräs för bronsmatchen. Vi satte hård press direkt, spelade brett och kunde tidigt göra ett försök genom Sara Jacobsson långt ute på kanten. Katie Childs tog målsparken och den satt även den och vi var i ledningen md 7-0. På följande avspark stressade vi Pingvintjejerna till misstag och Lollo Sandqvist kunde till slut plocka upp bollen och ohotat springa in vårt andra försök. Fortsatt bra spel, hårt och aggressivt försvar, gjorde att vi fick mycket boll att jobba med och i slutet av halvleken kunde Sara trycka in ytterligare ett försök på den andra kanten. Halvtidsvila 19-0 och vi bytte in lite fräscha spelare. Direkt i andra minuten in i halvleken kunde Sara springa in sitt 3:e försök och helgens andra hattrick. Ytterligare några byten och fortsatt bra spel så kunde Hannah Persson göra vårt 5:e försök i matchen och Katie fastställde slutresultatet till 31-0 med ytterligare en målspark.

Bronset var säkrat och vi nådde årets mål att ta med oss en SM-medalj hem från Sevens SM.

Dagen fortsatte med att titta på det avslutande Plate slutspelet för att vänta på prisutdelningen. Prisutdelningen blev dock stort antiklimax då medaljerna hade missats att beställa så dem kommer vi få på posten.

Som tränare för detta lag kan man inte vara mer än nöjd. En fantastisk grupp med unga kvinnor, som stöttar och pushar varandra, integrerar varandra och tar hand om varandra. Trots att vi bara får vara 12 spelare samt 3 skadereserver så är vi ändå 21 personer runt laget på plats, utöver det så kom en del av herrlaget upp och stöttade tjejerna. Det är alltid en fröjd att vara med dem och guida det som behövs guidas.

Tyvärr missade vi finalen denna gång, men vi fick ändå synas en del på TV då Sara Jacobsson var med i direktsändning på SVT och tog emot värdskapet i SM veckan till Malmö 2019.

Hur var då årets mästerskap i Helsingborg.

Sportsligt så var det ett bra mästerskap, bra domare, klara direktiv från funktionärerna och tidsschema som höll och man fick spela på en fantastisk arena och gräsmatta. Ett par saker hade man dock kunnat göra annorlunda. Man hade t ex kunnat ha spelarna och publiken på samma läktare för att få än mer av gemenskapen. Nu var det en massa gång fram och tillbaka mellan publiken och spelarna och man missar lite av gemenskapen. Sedan saknades det försäljning i stort sett, man kunde köpa en läsk, men inget kaffe och inget ätbart vilket var verkligt trist. Sedan det mest negativa med att ha arrangemanget på en så fin och proffsig arena som Olympia är att idrotten inte syns mer än för dem som väl traskar in på arenan.

Men i stort ett bra SM-slutspel med 1 h Livesändning av Sevens Rugby i Svensk TV är inget vi är bortskämda med.

Små punkter att ta med sig.

  • Vi vill tacka våra sponsorer Jens Möller Byggtjänst och MABI Hyrbilar Malmö för hjälpen med våra nya profilkläder som gjorde oss än mer sammansvetsade som grupp.
  • De 3 medaljlagen släppte samtliga in 5 försök totalt i turneringen.
  • Vår snittålder i år är 20 år och då räknar vi det som att alla fyllt år i år.
  • Vi har nått årets mål som var SM-Medalj i sevens.
  • 2019 års SM slutspel går av stapeln i Malmö.
  • 2019 siktar vi på Guld.

//PO Jönsson